Thursday, February 28, 2013

TQ LYSSA

LYSSA FAIZUREEN!!!!

akak telah hampir berjaya mengikuti tutorial anda... mekaceh la ye dik... maklumlah akak ni bukannya IT savvy sgt pun... hahaha... & tutorial anda tersgtlah byk membantu... ni still menggodek2 lg... tp xleh nak komen kat awak, sbb opis block segala blog... (posting2 ni pun ikut jln blakang benornya)... hahaha... saja nak kantoikan diri-sendiri :p

Wednesday, February 27, 2013

Sabtu yg sakan....

Hari sabtu lepas aku keje. hhmmm... apa la, sabtu pun kena keje ke? :p
Hari tu adalah hari yg sgt packed utk aku. Mana taknya, kuar pagi g keje, balik umah tgh mlm... Cian Byte tgl kat umah sekor2... tp mami & papa blk bwk kwn utk Byte... BELLA... hehehehe...

Semenjak dua menjak membela arnab ni, hidup kitorg asik dgn arnab je.... Asal masuk je umah, panggil nama Byte & Bella dulu... Terasa ceria pulak bila ada pet, xde dah rasa stress2 ni... tanggungjawab je la yg bertambah sket... Bila kuar ke mana2, mmg pantang nampak kedai pets... 

Ari Sabtu lepas keje... g jalan2 lg. Kali ni inchik hubby ajak g Semenyih, ke ladang arnab terbesar di Malaysia... Rabbit Fun Land


Takde la susah sgt pun nak ke tempat ni, kalo korang tau Bukit Broga lg senang... dah otw la tu. Tapi sebelum Broga lg la. Kitorang sampai sini dlm lebih kurang kol 3pm lebih gitu. Sampai2 je, agak meriah kat situ dgn lagu raya... hehehe... aku ingatkan ada event apa2 ke. Rupanya dorg still dlm mood beraya. Agak besar jugak la tempat ni & masuk kena byr ye, RM5 sorang. Kalo nak bg mknan kat binatang2 yg ada kat situ, boleh beli dr kaunter, 1 pack buah2an ialah RM10, 3 pack RM25. Kat situ bukan cuma ada arnab semata2 tp binatang2 lain pun ada gak.. ala2 mini zoo gitu. Yg takdenyer gajah, buaya, zirafah, ikan paus.... :p

Masuk2 je kat situ, binatang pertama yg kitorg nampak... Kambing... mmmbbbeeekkkkk.... mucuk ah.... aku beli buah 1 pack je, dlm tu ada karot & jambu batu (yg hampir busuk)... 

Ntah berapa kali ulang amik gambar.... takut kambing geget jari.... hehehe
X boleh tahan... jenuh nak tangkap, liar bebenor... last2 dpt tangkap sekor... :p
Kuda pulak... Kalo nak naik kena byr RM5 (rasanya kot.. lupa)
Kat kandang kambing biri2 plak... berebut2 mintak mkn.... huhuhu
hehehhee.... seriau, takut ostrich patuk :p
Ada rusa juga...
Masyaallah... comeynyyeerrrrrr!!!!!!
Berebut2 nak minum air..... kesian plak tgk dorg ni terkurung dlm sangkar gini...
Sama x muncung kitorg? hahahahha
aiiyyaarrkkk... inchik kamben, apa kes? huhuhu
Angsa pun ado... teringat angsa arwah nenek bela dulu... mati dah kot...
Keletah monyet mintak mkn.... serius kelakar... hehehe
Takat berani sentuh hujung tanduk je.... :p
Sapa nak ternak arnab secara serius... boleh dtg kursus kat sini..
Harga produk daging arnab...
Nasi goreng salai... RM18 sepinggan, boleh utk mkn 2-3 org... sedap seeyyy...
Nasi goreng salai tu mmg maveles... aku mula2 tu agak was2 nak mkn kat sini, tp bila nampak kat notice board ada menteri mana ntah lupa, mkn sate arnab kat situ, aku pun ikut je la inchik hubby masuk. Mula2 ingat nak order sate arnab.. tp eerrmmm... 10 cucuk RM18. heeeee.... xkenyang & x puas.... last2 order nasi goreng salai je. 1 pinggan tp byk.. & sedap... Sambil mkn2 tu, Mr. Jerry (owner & boss tempat tu) datang kat meja kitorg & borak2... Sangat humble & sporting orgnya... Inchik Hubby tanya, berapa sekor Lionhead dia jual... Tetiba Mr. Jerry tanya balik, U nak Ferrari ka Proton? Aku terkedu, apa kena-ngena keta ngan rabbit? hahahah... Rupanya maksud dia, kitorg nak baka imported atau local. cceeeyyyy.... Dia cuma ada yg imported, harga boleh tahan a... sepasang imported Lionhead RM380 - RM500... pphheeewww.... kalo aku dah mahir bela arnab ni, xpe gak la nak beli mahal2... kan? kan? :p

Overall, mmg best gak la kat sini. Kalo korang nak buat family day ke, gathering apa2 ke... bole la buat kat sini, sesekali buat kat tempat lain dr yg lain. Lagipun kan, kat sini boleh buat mcm2 aktiviti + dpt pengetahuan jugak cemana nak jaga arnab sebaiknya. Best2... aku suka...

Utk info lebih lanjut, korang boleh la g website Rabbit Fun Land ni ek...


Habis dah citer Rabbit Fun Land.. kitorg gerak balik lbh kurang kol 5.30pm kot.... tak pasan 2 jam gak kitorg kat situ... Pastu gerak terus ke Bangsar South, jumpa lecturer aku masa kat UM dulu. Ada discussion sket ngan dia... Alhamdulillah, En. Zul x keberatan utk membantu & byk bg nasihat kat kitorg mlm tu... Nasihat tentang apa.... tu nanti2 aku citer, hajat dihati belum kesampaian nanti citer awal2 kang org kata poyo je pulak kan... :p Sejam lbh kurang, kitorg gerak.... tp bukan terus gerak balik umah... kitorg pegi ke uptown danau kota. haha... x reti2 nak balik lg... pegi sini dgn 1 tujuan, carikan kwn utk Byte. tapi bila dah sampai sini, penjual tu xde plak stock lionhead... yg ada cuma stock teddy bear & harga pun lain. Nak tgu stock lionhead, org tu pun xtau bila ada... makanya, kitorg pun beli je la Bella... 

Bella in da house y'all....
Tu la dia si Bella... Baka Teddy Bear, tinger pendek, bulu gebu... hhmmm... nti kalo Bella & Byte tawen, anak dorg cemana rupa ek.. Lionhead + Teddy Bear = :-p

Mission accomplished... 12am: Home Sweet Home....

Thursday, February 21, 2013

Lagi2 Baby Didera...

Tergempar sungguh apa yg berlaku baru2 ni. Walau dah kena penjara 20 thn, aku tetap nak post jugak citer ni... 

Ada masalah mental kot amah ni... baru 1 hari je keje dah buat kejam gitu. Tapi nasib baik gak mak bapak baby tu bijak, pasang cctv & connect ke fon. Kalo x? Mau balik keje, anak tu dah jadi arwah kot... 

Bila aku tgk kat berita, terang2 amah setan tu dok lambung2 baby tu, aku pulak yg terjerit kat umah... maakkk aaaiihhh... sdgkan anak kucen pun aku xsanggup nak berkasar, ni kan pulak anak org. Aku pun pernah gak jadi babysitter masa pas skolah dulu, jaga anak makcik yg still baby.... elok sampai besar 'sihat'nya... sampai kena g gym la skang nak bg slim... hehehehe

Seriau la pulak nak bg anak sendiri org lain jaga... mau aku benti keje kot, kalo dah byk sgt dgr citer pengasuh dera budak gini... Fobia dowh... Tetiba terjadilah tajuk diskusi antara aku ngan Inchik Hubby mlm tu. Punca makin ramai budak2 yg termasuk dalam kategori kanak2 istimewa & bermasalah dlm pembelajaran. Ada kemungkinan x korang rasa, berpunca dari penjagaan pengasuh? Ye la... kita hantar anak ke nursery atau pun amik maid kat umah... Kena pulak kita dpt pengasuh yg baik kat depan tp belakang mcm setan... mana nak tau kan? Masa dlm penjagaan dorg, ntah apa2 je la dorg buat kat budak tu.... bila kita amik balik keja tgk lebam sana, benjol sini... bila tanya... dijawabnya "oooo.. td budak tu terjatuh masa main2...." atau "budak si A td xsengaja terlanggar anak tu, tu yg kepala bengkak"... ada tak agak2 dorg nak ngaku..."td saya sepak anak tu sbb asik nangis je" atau "saya tolak anak tu kat dinding sbb nakal sgt"....xde kan...gila nak ngaku?

Kanak2 ni still fragile... mana boleh dikasar2... walau nakal ke, hyper ke.... jgn la sampai didera, dilambung, dibanting budak tu... kesannya nanti pada budak tu jugak. Terbantut tumbesaran dorg. Boleh menyumbang pd salah satu punca kenapa dorg lambat utk 'pick-up' mcm kanak2 normal yg lain. Yg mak bapak ni pun dok la pelik, nape anak aku boleh jd mcm ni? Masa lahir ok je, setiap kali pegi check-up, xde pulak apa2 yg pelik, sejarah family takde plak yg terbantut, takde plak yg cacat otak. Tapi ye la, tu sumer Allah yg punya kuasa. Kot mmg ada gen2 yg xnormal dlm family & terkena pulak pada kita2 ni maka dptla anak2 yg gitu. Tapi kalo boleh mintak la dijauhkan. Biarla anak2 sihat mental & fizikal dorg.

Yg maid2 kita amik ni, biar la drpd agensi2 yg sah.... jgn main sauk je ikut mana dan... Mcm yg terjadi baru ni, katanya maid tu dorg amik dr mana ntah secara persendirian & x didaftarkan. Tengok apa dah jadi... Kesian budak tu, baru 4 bln... & doktor kata dia mengalami kecederaan dalaman & sesak nafas. Kecederaan dalaman... aku sure la baby tu mesti alami gegaran otak... & kemungkinan akan beri effect pd tumbesaran dia... nauzubillah... baby sebesar tu tak boleh digoncang2kan? Betulkan aku kalau salah... Aku yg belum beranak ni pun, xbyk sikit pun tau jugak cemana nak jaga baby... tak la terer, kira jahil la jugak.. cuma sumer tu common sense kan... boleh pikir sendiri.

Dan kita2 ni (peringatan utk aku jugak)... kalau la xde pilihan lain melainkan terpaksa amik maid, jgn kita layan maid tu mcm org takde perasaan. Dorg pun manusia jugak... buat salah mmg lumrah, kita pun ada jugak buat salah... mana la ada org yg perfect serba-serbi. Tapi... nak layan baik sgt pun xboleh jugak... nanti dipijak kepala kita... Serba-salah kan? Cumanya kita sebagai Tuan kpd maid kena la jugak bijak handle dorg2 ni. Kena pada gaya, lama la dorg dgn kita & buat keje pun kita senang hati. Takde la kot depan kita baik, ye puan... baik puan... tp belakang kita... botol kicap pun disumbat lipas... eeeewwwwwww..... 

Teringat masa aku kecik2 dulu, mami & daddy aku walaupun cikgu, tp org gaji sampai 4 org... boley? Setiap sorg keje lain2 & salah sorg tu kejenye jaga aku aje. Mmg mcm2 perangai, ada yg mencuri, ada yg menipu... mami aku dpt tau, harus kena swing sorg2... huhuhu... & aku pun xberapa nak normal bila dah besar, tulang belakang aku bengkok. Patut a mami aku kata aku asik nangis je masa baby dulu... bila tanya maid aku ada jatuh ke tak, of coz la dia kata takde kan? Maunyer dia nak ngaku? bertuah :p Tapi org tua aku tak la pulak terpikir nak bawak check ke spital... alih2 dok berubat tradisional dgn arwah moyang aku.. Elok la pulak takde nangis2 dah pastu... hehee

Ntah bila la ilang citer2 kejam gini kan.... kdg sampai aku xnak amik tau walaupun cerita tgh sensasi depan mata. Tak sanggup nak dengar & tengok. Sedih...

Friday, February 15, 2013

Berendam2 di Hari Raya Cina...

Cuti CNY baru ni aku tak kemana sgt pun... cuma kuar kejap2 g beli brg utk BYTE baby gebu aku... sejak ELL & TOM mati, tgl BYTE je la sekor penglipurlara kat umah. Tengok dulu keadaan dia mcm mana, happy ke x dia, sihat ke x... rasanya dah masuk 2 mgu dia kat umah, so far so good... Insyaallah.

K, ni nak citer psl berendam2 di hari raya... :P kemana lg kalo bukan ke kemensah. Tempat paling dekat dgn umah aku utk berpiknik & membasah2kan badan. Jadinya, setelah 2,3,4,5,6 kali (ye ke...? hehehe) inchik hubby ajak g mandi-manda, aku pun ok la... jooommm... siap kemas umah, cuci & sidai kain, siapkan mkn minum si BYTE... kitorg pun gerak la. Aku ingatkan nak g mandi kolam kat tempat mula2 kitorg pegi tengok dulu, rupanya tempat ni kat bwh je, sebelum tempat yg aku kata tu. Apa nama aku xtau... xde plak nampak signboard ke apa kat situ... Inchik hubby tau tempat ni pun sbb dia ikut kwn dia berbbq xlama ari tu... Agak ok jugak la tempat ni, terlindung & privasi. Bayaran ikut suka la kot, sbb inchik hubby kata bg je la kat pakcik tu rm20, dah alang2 berjam2 gak kitorg berkubang dlm kolam tu.... huhuhu...

Yg ijau kat jambtan tu ialah gelongsor... berdebusshhh terus masuk sungai :D
Kiri sungai... kanan kolam... siap ada pelampung skali... xyah bawak dah...
Kat atas tu ada meja utk makan2.. (view dr pondok tepi kolam)

Masa kitorg sampai tu ada 2 family yg da ada situ... so kitorg pun lepak2 dulu kat pondok tepi kolam sambil mkn Prosperity Burger McD & kuaci (da mcm hamster)... 

 
Sekeluarga India yg 'meriah' ...
Aksi persediaan utk terjun tiruk.... kekekee :p
Lama gak la aku berendam kat kolam tu, rasa mcm xnak kuar je... best la pulak. Dalam pukul 7pm gitu, kitorg pun gerak balik.  Nantilah senang2... nak dtg lg... nak berendam sampai kecut. Air kolam ni bukan air berklorin ye adik2.... punca air kolam mmg dr sungai 100%, jadinya xperlu risau kalo rambut kesat ke, berbau ke.... aku balik umah mmg tak mandi dah, cuma jirus2 manja gitu... hhehe...

Cian kamben lapor.... sampai berdiri2 nak mkn daun... tomeeeyyy.... hehehe

One Nite Only With Jatt

Malam 8hb Feb ari tu, aku & inchik hubby pegi menonton showcase Jatt (Black Dog Bone) kat The Heritage Club, Royale Chulan...Sejujurnya... seumur hidup aku xpernah masuk mana2 club/niteclub yg ada kat KL ni... walaupun aku pernah bekerja dgn artis sebelom ni... hahaha... x percaya?? PERCAYA laaaaa..... xde bohong punyer... so, aku bygkan la, sure nanti tmpt tu penuh dgn asap rokok... liquor tu mmg sah2 la ada kan... dressing pompuan2 kat situ, boleh hagak la kan... yg bestnya pd pemerhatian aku, pompuan bertudung sopan merokok x putus2 & makcik yg berkedut2 tetap enjoy menyanyi & berjoget tanpa mempedulikan org lain.... ppeeehhh... tp aku dtg dgn gaya yg sangat sempoi... berbaju peplum, jeans & berSELIPAR sahaja.... no highheels... sgt TIDAK bergaya hokay..... hehehehe... tp ada aku kesah? aku pun byr gak mcm org lain nak tgk showcase tu... kan? kan?

Malam tu antara artis yg aku nampak, tp x amik gambar dorg ialah... Miss Nina, Sharifah Shahirah, Joey BPR, JayJay (dgr nama je, org xnampak) & artis baru Lokman Aslam (encem weh... hehehe)...

Jom kita layan gambor... kalo boleh nti aku selitkan video performance Jatt mlm tu k...

 
 
tu je la gambor2 yg dpt aku letak kat sini, sbb dah berapa hari entry ni terperap sbb lupa nak bwk card reader... bila kat umah x teringat plak upload kat sini..... makanya ari ni aku email je la dr enpon cap ayam katik aku tu... video xdpt nak letak atas sbb kekurangan gajet kat opis.... hehehe...

ooopppssss.... video da ada.... enjooyyyy.... :D

video

video

Tp video agak golap gulita pulak... layan yo lah yo... asal ado bunyi udah.... hehee

Monday, February 4, 2013

Ahli Keluarga Baru.... :D

Malam minggu baru ni aku keluar dgn inchik hubby ke Setapak. Nak meronda ke PV128... apa tu? Alaahh... shoplot baru dekat ngan KL Festival City tu, berdepan dgn Columbia Hospital. Bukan apa, inchik hubby kata xpernah lg pegi sana, tu yg nak pegi gak tgk apa je yg menarik... Tapi xde apa sgt pun, restoran byk la, karaoke ada 2, pastu kebanyakan kedai still tutup xde org... Dalam stengah jam gitu, habis pusing... kitorg pun konon nak balik la... Inchik hubby nak isi minyak dulu kat Danau Kota... Masa tu dah kol 10pm... tgk2 ada pasar mlm uptown la... huh, apa lagi kan, isi minyak keta dulu apa2 hal... pastu kitorg pun turun la jln kaki meronda... byk baju pompuan trend skang yg peplum2 tu... tp ntah aku x terasa pulak nak membeli, just takat belek2 je... 

Jalan2 lg.... lalu kat org jual binatang peliharaan... mula2 aku nampak ikan mas bergantung2 cantik... udang dlm bekas kecik... btau kat inchik hubby, dia pulak ternampak tarantula kat situ... eeeeeee... geli aku nengok kaki berbulu2 halus tu.. scorpion pun ada... Sekali tu aku toleh belakang... nampak arnab... alahaaaiiii.... ada 6 ke 7 ekor masa tu, gebu2, comel2, cantik2..... aku pantang nampak menatang2 gini.... geram... hahaha... mula la tangan gatal nak belai2, nak pegang2 arnab tu...

Tiba2 brader kat situ ckp... kalo akak amik sepasang saya bg RM80 je, kalo nak skali dgn sangkar + mknan saya bg RM150. Cukup murah dah tu kak, kalo kat luar mmg tak dapat. Arnab ni pulak baka Lionhead. Aku tau gak la sikit2, baka jenis ni mmg mahal kalo kat luar, maunyer cecah RM100 kot... Errrmmm... aku pun dah tercuit2 kat inchik hubby... sambil tersengih2... ye la, dah tak leh nak bela kucen kat umah, xkan nak bela arnab xleh koooottt... Sekali inchik hubby kata.. hah.. tu mata dah bersinar2 dah tu, dia nak sgt la tu... ok, beli la... hakhakhakhak... yeeesssss.... suka3... :p

Sib baik aku withdraw duit kat Petronas, mmg rezeki ko la arnab... 

ELL & TOMTOM
Tu dia, si comel bertuah... aku beli sepasang, mana la tau kot esok2 beranak ke... hehehe... Yg betina nama dia ELL (penangan citer Setia Ke Hujung Nyawa... Ell tu comel kan? hahaha) & TOMTOM (nak panggil Tam, dah mcm kucing aku yg mati tu pulak :P) 2 ekor ni baka sama, tp mungkin si ELL kecik lg dr TOMTOM, so tak nampak muka dia kembang mcm TOMTOM tu...

Tak nampak mata... gelap sungguh.... :D


ELL suka sgt menyelit kat TOMTOM....
Hoookkeehhh... mulai skang, makin bertambah tanggungjawab aku kat umah.... Dah ada anak kecik.. 2 ekor lg... bajet pun kena lebih... tp takpe, aku suka..... seronok bila ada pets ni. Salah satu cara utk release stress. Tp yg payahnya, bila nak g bercuti la... kena lak hantar ke vets utk transit, kalo xde org nak tolong jaga.... :p