Friday, June 14, 2013

Pulau Perhentian - Day 1

Kami bergerak ke Terengganu, hari Khamis jam 11.30pm. Kali ni cuma aku berdua dgn inchik hubby aje, nama lg nak celebrate anniversary kan... hehehe... Siap semua bekal kudap2 & air... Bismillah... Malam tu pulak hujan, sepanjang perjalanan, hujan stop pun kejap2 je. Perjalanan mengambil masa hampir 12jam... peeehhh... kematu punggong dibuatnya... 

PAKA @2am
Adalah berenti rehat jap 2-3 kali kat R&R... Last skali kitorg berenti kat kedai mkn tepi jalan di Marang, waktu tu dah jam 8am. Nak ke Kuala Besut amik masa lg dlm 2+ jam gitu. Bila dah sampai ke Kuala Terengganu, aku melilau cari signboard ke Kuala Besut, tp haram xnampak... aduhaaiiiii.... Punya la payah... Terpaksa Inchik Hubby tanya dgn sorg driver yg kebetulan berenti kat traffic lite, jln nak ke Kuala Besut. Katanya ikut signboard ke Kota Bharu, xpun follow je dia, sbb dia pun otw ikut jln tu jugak... phheewww... lega. Tapi yg lawaknya, driver tu suruh ikut dia, tp dia drive punya la laju, sampai kitorg terpikir, org ni ikhlas nak tunjuk jln ke main2 je...? Rupanya, mmg betul dia tunjuk jln... timakaseh la ye Abe :P


Tak lama pastu, baru la nampak signboard Kuala Besut. Dah sampai, nak mencari parking pulak. Datang sorg lelaki naik motor, tanya nak park kereta ke? Pastu apa ntah dia ckp, aku xpaham... pekat bebenor lenggok ckpnya.... Dia bwk kitorg park kereta kat umah org tua dia, xjauh dr jeti. X mahal pun, mcm yg aku baca kat blog2 lain, dlm RM20 utk 3hari 2malam.

1st time berbackpack g cuti... mcm nak roboh bahu aku, pdhal bawak beg kecik je.... hehehe... Sampai jeti, mencari pulak boatman nama Azahar... Bz sungguh dia, ke hulu ke hilir.... Dalam jam 12pm, kitorg dah dpt bot. Mengantuk gak la menunggu, tambah pulak ramai org, time hujung minggu + cuti skolah kan... Mmg berduyun la family yg g bercuti...

Tengah tunggu boat di Jeti Kuala Besut
Rasanya xsampai 45 minit dilambung ombak... (dah mcm naik rollercoaster aku rasa) kitorg sampai ke Pulau Perhentian Kecil.... Subhanallah... cantiknya pulau tu. Air laut yg sgt jernih, dgn cuaca yg sgt elok. Mmg sesuai sgt utk menyelam ke dlm laut. Mmg betul la org kata, Pulau Perhentian ni umpama Kepulauan Maldives.

Sampai sudah... Jeti Pulau Perhentian Kecil
View dr Amelia Chalet & Cafe


Sampai2 jeti, kitorg terus mencari Amelia Chalet, xjauh drpd Shari-La Resort & Senja Bay Resort rupanya, kira kat tengah2 gitu. Kitorg sampai agak awal kot, dorg belum siap kemas chalet lg, so kitorg duduk2 la jap.

Seaview dr chalet
Bilik besar...& wangi :D... 1 queen size bed &1 single bed
Dah check-in, sessi rehat2 sambil meluruskan tulang-temulang pulak.... hehehe... Pastu jam 1.30pm, lunch time. Sarapan, lunch, dinner & BBQ dah termasuk dlm pakej, xyah risau apa dah.

Kecuali kalo korang teringin nak mkn lain, tu kena bajet sendiri la & harga pulau, sendiri mau ingat la kan... :D

Makan petang yg xde dlm pakej..... hehehe
Lepas mkn tengahari, kitorg jln2 sekitar pulau. Aku ajak Inchik Hubby, tgk jln nak ke Long Beach. Sbb mlm nanti plan nak ke sana... Nak sgt kan... mengah jugak la dibuatnya. Tu baru tengahari, belum mlm nti :P Nak ke Long Beach terpaksa ikut jln kecik merentasi hutan kecik & agak berbukit, ada la dlm 15-20minit kot berjln (ni ikut skala aku berjln la kan).... Bila nak balik ke chalet, half way aku dah xlarat jln... mintak Inchik Hubby dukung kat blakang... hahaha... boley? Tetiba selisih dgn awek mat saleh 2 org, dorg gelakkan aku & kata dorg pun nak jugak dukung gitu... hehehehe... sweet eh? :P


Beach boy tgh main bola tampar dgn tourist...
Dlm stengah jam kat Long Beach, kitorg gerak balik chalet. Nak tido, smentara tunggu waktu berjimba di malam hari... :D

Laluan ke Long Beach, melalui Ombak Chalet



Lepas dinner, kitorg teruskan misi berjimba... Long Beach :D Lagi skali kena meredah hutan kecik tu, jgn lupa bawak lampu suluh k... kalo tidak harus korang meraba dlm gelap2 tu... Tapi ada gak mat2 saleh yg selamba dek je berjln dlm gelap2 gitu... tajam sungguh mata dorang... hehehe...

@Long Beach

X lama kitorg kat sini... baru terasa keletihan lepas mkn mlm... jalan2 jap, tgk gelagat org berjoget bermcm gaya... ada yg mcm lepas gian je, dah lama x berjoget pun ado.... :p Sempat tertido jap kat kerusi kayu tepi pantai tu, sedap pulak sambil angin laut bertiup sepoi2... hahah... Nasib baik terjaga :p

K, balik chalet. Rehat utk aktiviti esoknya... yeeaahhaaa...

1 comment:

  1. thanks for review... akak pun nk book situ Jun nih :)

    ReplyDelete